Bookmark and Share    
 

Ultra La6000D 110 km

LA6000d – 110km Ultra-bjergtrail i de Franske Alper ved La Plagne - bjergløb i Frankrig

 

De Ustyrlige Ultraløbere  (www.duul.dk), besluttede i 2009 at lave et træningsophold i sommeren 2010  i De Franske Alper, nærmere betegnet i St. Martin de Belleville, som er en del af ski området De 3 Dale, med blandt andet Val Thorens.

 

5 mænd + respektive familier deltog i Duul’s sommer træningslejr i uge 29 – 2010. Der blev løbet bakke(bjerg)-træning i højderne fra 1400 – 2200 meters højde. En enkelt tur fra 500 – 1400 m.h. og torsdag tog Kent Møller og Søren Skytte de 25 km fra Feissons sur Isère i 500 m.h. til Col de la Madeleine i knap 2.000 meter, på 3 timer (en af de klassiske Tour de France opstigninger).

Fredag stod den på afslapning og tidligt til køjs, da vi skulle op kl. 02.45 lørdag morgen.

 

Kl. 05.00 skulle vi være klar til ugens højdepunkt LA6000d – 110 km Ultra-bjergtrail. www.la6000d.com  - se fx på forsiden videoen fra årets løb. Der indgår også billeder fra 65 km løbet, hvor der faktisk løbes op-op-op til 3.000 m.h og ned igen til startbyen Aime. 65 km løbet startede kl. 8.00. (et tilsvarende 55 km løb har været afholdt i 20 år). 110 km distancen startede først i 2009, hvor i øvrigt Kent Møller og undertegnede deltog og derfor havde gjort os nogle gode og nødvendige erfaringer.

 

Vi ankom kl. 04.15 til Aime og parkerede minibussen strategisk ved omklædning/bad 200 meter fra start/mål. På ruten var der officielt 4 depoter (der var dog 2 ekstra ved 80 km og 101 km) , så vi skulle alle have et hav af ting med, som vel nok har vejet 4-5 kg pr. person. Minimum 1 liter vand / beholder, fløjte, lange bukser, jakke, hat, 2500 kalorier føde / gel / powerbar, lygte + ekstra batterier, pose til affald og folie varmetæppe. Ved et par af sikkerhedszonerne var der mulighed for at få vand.

 

Der var før løbet tjek af indholdet, inden vi kunne komme ind i start boksen. Damen som undersøgte mit grej måtte lige 8-10 meter væk og grine færdig, da jeg fremviste min hat i form af en blå paryk. Men godkendt blev den. Havde nu ellers en anden i reserve såfremt, at den ikke blev godkendt.

På den lange tur var vi 161 startende, heraf 8 fra Danmark som alle gennemførte.

Inden løbet ønskede vi hinanden go´ tur og sang vores nationalsang til stor fransk undren.

Der var ret så koldt i år med kun 10 graders varme ved start, og på den højeste bjergtop blot 4 graders varme. Vi slap dog heldigvis for regn undervejs.

Fra Aime i 677 m. h. skulle vi direkte til tops i 2.381 m.h. over Col du Martinet. Her på det højeste sted skulle vi løbe 300 m på en smal passage (flere steder måske 40 centimeter bred) med stejle skrænter til begge sider (se videoen for dokumentation). Så gik det ned til Plagne Centre i 1.979 m. h., hvor det første depot var efter 26km. Derefter opad igen til Des Quilis, som er endepunktet for en stolelift i 2.363 m. h.

Her skiltes den korte 65 km-rute med næsten 800 deltagere og den lange 110 km-rute. Så blev der løbet til den hyggelige alpeby Champagny en Vanoise i 1.221 m. h. på ret så stejle gedestier, så lårbasserne skreg i smerte. Specielt 9 km’s nedløb over 1.150 h. m. er jo ikke noget, som vi danskere møder hver dag.

Nu skulle der på papiret komme et rimeligt fladt stykke på 10 km, hvor det kun skulle stige ca. 350 h. m. Hvad vi ikke kunne se var, at det gik op & ned ad små skovstier hele tiden., hvor kræfterne langsomt blev tappet i middagssolen. Efter 47 km kom turens 2. depot, hvilket var heldigt idet min 2 liters vanddunk / rygsæk var tørlagt. Depoterne var upåklagelige alle 4 steder og her på det 2. depot ventede en skål varm pasta. Nåede også lige en sidste snak med Søren og Kent inden de forsvandt mod turens absolut højeste punkt. Kort tid efter 2. depot skulle vi ind i nationalparken Vanoise ( Parc National de la Vanoise ), hvor vi løb i det mest pragtfulde stykke franske natur med masser af vandfald, vilde blomster og marmotter hoppende omkring os.

Vi skulle op i 2.657 m. h. på Col du Palet, hvorfra vi normalt kunne se ned til skibyen Tignes. Temperaturen heroppe var kun 4 graders varme og desværre ret så tåget vejr. Igen var mit drikkesystem løbet tør, men heldigvis var der en dejlig kilde, som kunne give livgivende vand inden 2 timers løbetur ned til 3. depot. På nedstigningen kom vi forbi flere flokke af får og køer, som måbende kiggede efter vi løbe”spassere”. På et tidspunkt skulle vi forcere et udslukt vandfald, hvor vi hoppede fra sten til sten over 500 m. ad 20-25% fald. Selv om det gik jævnt nedad var hastigheden begrænset pga. underlaget og den konstante smerte i lårene under nedløbet.

3. depot efter 74km i 1.473 m. h. var der spontant tjek af de ting, som vi skulle have med under hele løbet. Især fokuserede de på om vi havde lygte + ekstra batterier med ! Skulle senere vise sig at være af stor betydning og vigtighed.

Inden vi skulle over den 4. top Col de L’ Arpette i 2.337 m. h. skulle vi ud på en sløjfe, hvor der var en ekstra kontrolpost, så ingen genvej var muligt. På denne kontrolpost i 1.900 m. h. blev der spillet musik af et liveband. I mine ikke-musikalske ører var dette indslag en anelse negativt her ude i naturen ! I byerne gerne, men ikke her ude. Med hvad ved jeg om agurkesalat.

Den sidste top blev forceret, så nu var der ”kun” 23km tilbage og de gik stort set nedad. Først igennem satellit ski-byen Belle Plagne og videre til Plagne Bellecote 1.924 m. h. Her fandtes det 4. depot og igen var min vanddunk tom. Et hit på dette depot var den varme suppe, så her blev jeg et kvarters tid. Der var nu ret så mørkt, så den obligatoriske pandelygte blev fundet frem.Ud af byen blev løbet på en fin asfaltvej og smilet bredte sig i mørket – men ak, det var kortvarigt. Pludseligt et skarpt sving til højre ad en ok grusvej 1 km’s tid, som blev afløst af en gedesti ned gennem en mørk skov, hvor store sten og masser af trærødder skulle forceres. Selv om det gik jævnt ned ad med 5-10% fald, var det med sølle 5-8km i timen ! Kombinationen, ekstrem træthed i benene og i hovedet sammen med det faktum, at en pandelampe ikke giver samme klarhed som dagslys, var herfra og hjem en stor udfordring.

9 km. før målet løb vi igennem byen Montchavin, som blev hyggeligt oplyst af fakler. Efter Montchavin var det ren overlevelse i den mørke skov med endnu værre gedestier, vandløb der skulle forceres, glatte stier, rødder der elskede vores sko osv. i ca. 6 km. Denne strækning tog langt over 1 time !

De sidste 3 km var ad en asfalteret cykelsti ind til byen Aime og sluttede med en løbetur op ad byens gågade, som var oplyst af fakler.

 

I mål mødte jeg de 4 fra træningsturen: Michael Nielsen, Brian Pedersen, Søren Skytte og Kent Møller, som alle havde været ude for lignende oplevelser. De 3 andre danskere, som gennemførte løbet var Morten Schrøder, Ben Knudsen og Per Skrumsager Hansen.

 

Løbet er på alle måder en meget stor oplevelse med ekstreme udfordringer på mange planer, men også i den mest vidunderlige natur, hjertet af de Franske Alper. Løbet kan varmt anbefales til alle der ønsker, at gå skridtet videre fra det klassiske Swiss Alpines 78 km, som er kendt af mange, og løbets 110 km strækning giver i øvrigt 3 af de nødvendige 5 point, der kræves for at komme i betragtning til Europas uden sammenligning hårdeste Ultra-Trailløb, Ultra Trail de Mont Blanc. Men vel og mærke et meget stort skridt af slagsen - Så er i advaret !!

 

 

Duul | 8000 Århus C - Denmark